Informatie over de Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond paste in het Drentse Landschap en bij de jacht die men er van oudsher bedreef. Er werd veel gejaagd in ruw begroeide terreinen, in de heide of hoog gras. Veel percelen waren omgeven door dichte houtwallen. De bonte kleur doet de hond tijdens de jacht goed opvallen. De vrij lange vacht, speciaal aan de oren, kraag, broek en staart, vormt een goede bescherming tegen de doornstruiken. Op de kleine percelen had men geen behoefte aan snelle honden die ruim veld namen. In deze omgeving paste meer een hond die rustig werkt en goed contact houdt met de jager.

Daarnaast moet de hond goed verloren wild (dat is geschoten wild wat niet zichtbaar meer is) kunnen opsporen en apporteren. De Drent voldoet aan al deze eisen. En tot op de dag van vandaag worden deze eigenschappen door de liefhebbers van het ras gekoesterd.

Behalve een echte werkhond, is de Drentsche Patrijshond van oudsher een erfhond met een waaks karakter. Maar de Drent is vooral een betrouwbare en zeer lieve familiehond, die zeer goed in een gezin past. De Drentsche Patrijshond is van nature sterk gericht op de eigenaar, levendig, trouw, nieuwsgierig en intelligent. Door de zachtheid van zijn karakter is strenge training uit den boze, maar een consequente opvoeding en socialisatie is bij hem essentieel.

De schofthoogte voor reuen is 58 tot 63 cm en voor teven 55 tot 60 cm.

Ontleend aan de brochure "Nederlandse hondenrassen" van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

 

Uitgebreide informatie vindt u op de websites van:

- Vereniging de Drentsche Patrijshond: https://www.drentschepatrijshond.org

 - Drentsche Patrijshonden Club Nederland: https://www.dphcn.nl

- Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland: https://www.houdenvanhonden.nl

 - Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren: www.licg.nl/honden

 - Zeer informatief is ook: www.doggo.nl

 - Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH): www.szh.nl/honden