2 december 2020

We waren gewaarschuwd. Er is een enorme vraag naar Drentsche Patrijs pups. En dat kwam uit! Dus doe geen moeite meer om ons te mailen. De wachtlijst is vol!

Dan de voor de hand liggende vraag hoe de volgorde op de wachtlijst wordt bepaald. Wel dat is géén rechtlijnig rekenproces. Toch kunnen we wel een paar gezichtspunten noemen.

1. Het belang van de jonge hond. Hebben wij het vertrouwen dat de hond een goed thuis krijgt? Geen enkele fokker zit te wachten op een herplaatser. Heeft de eigenaar plezier met zijn/haar hond. Weet de koper wat er verwacht kan worden van een jonge Drentsche Patrijs. En minstens even belangrijk: gaat de hond plezier krijgen met zijn/haar baas? We proberen in de contacten met potentiële kopers gevoel te krijgen voor deze aspecten.

2. Zijn er bijzondere omstandigheden die de plaatsing op de lijst beïnvloeden? Dat is voor ons natuurlijk ook sterk gevoelsmatig.

3. De woonplaats van de potentiële kopers. Wij vinden het fijn om contact te houden met de kopers. Enerzijds, hoe gaat het met de hond. Anderzijds, zo nodig, begeleiding en coaching van de kopers. (We geven nazorg). En we vinden het ook wel leuk als er ook in Drenthe Drentsche Patrijshonden blijven.

4. De Drentsche Patrijshond is van oorsprong een gebruikshond. Vaak een jachthond. Het is goed voor de hond als datgene 'wat er van nature' in zit ook tot zijn recht komt. Er moet "gewerkt" worden met de hond. Dus trainen met de hond. En dan is het minder belangrijk wat er getraind wordt.

 

18 februari 2019, de pups zijn 1 maand oud

Vandaag zijn de pups 1 maand oud. Het is mooi weer. We zetten het buitenrennetje op en doen ze naar buiten. Dat is even wennen, maar 't went snel.

Ursi vindt het ook fijn in de zon. We hebben vandaag ook de pups voor de tweede keer ontwormd. Resultaat, 1 poepje met 2 eitjes/larfjes, 2 poepjes met een spoelworm. Nou dan weet je ook meteen waarom je de pups moet ontwormen.

De pups wegen nu gemiddeld 2734 gram. Dat is iets meer dan 9 x het gemiddelde geboortegewicht. Blijkbaar heeft Ursi goede kwaliteit melk.

De pups zijn geboren, 18 januari 2019

Vrijdagmiddag werden ze geboren, maar 't viel niet mee. Ursi hijgde wel hevig, en had rillingen over haar lijf. Geen duidelijke weeën. Ze nam ook niet de kenmerkende houding voor het werpen aan. De eerste twee reutjes die geboren werden waren helaas dood.

Ruim een uur later werd het eerste teefje geboren. Jacqueline moest het uit het vlies helpen, wat niet meeviel. Maar het leefde gelukkig. Na ruim een half uur kwam er weer een teefje. Dit diertje was duidelijk onvoldragen. Heel snel daarna kwam het reutje wat gelukkig ook leefde. Daarna kwamen er nog twee levende teefjes. De laatste die weer een half uur later werd geboren was helaas ook dood. Dus levend 3 teefjes en 1 reutje, en dood 3 reutjes en 1 teefje. Ja, waar ligt het aan?

We zijn blij met de vier pups die we hebben, maar de helft dood is wel droevig.

Ursi at enkele nageboorten op, dat was goed. In het begin moesten we de pups wel aanleggen, maar ze hadden het kunstje snel door.

Inmiddels is Ursi weer tot rust gekomen en eet ook weer een beetje. Ze zorgt goed voor de pups.

De laatste loodjes wegen het zwaarst, 17 januari 2019

 

Ursi wordt steeds dikker. Regelmatig kunnen we de pups voelen. Jacqueline laat haar nu aan de lijn uit. Geen incidenten met andere honden. In de tuin gaat ze kuilen graven. Al een grote kuil onder de buxus. Ze is al wel gewend aan de werpkist. Jacqueline temperatuurt haar. Als de temperatuur scherp daalt is het werpen aanstaande. Maar niet alle honden geven dit signaal af. Het meest zekere signaal is het gaan hijgen.

Ursi slaapt veel. Als Silke buiten blaft hoeft ze niet meer op stel en sprong ook naar buiten.

We hebben de lamp in de keuken hoger gehangen. Nu kunnen we er onderdoor lopen.  Omdat de stroomdraad door een buis gaat was het wel even een dingetje. Dankzij de houten plafondbalken konden we het toch wel soepel oplossen.

Het gewone leven gaat ook wel door. Maandag werd mij de oudste kip, 6 jaar, gepakt door een buizerd. Een van de geneugten van het buitenleven. Ik heb de restanten geschikt gemaakt voor voer voor de honden. Niet het leukste van kippenhouden.

Het wordt spannend, zaterdag 12 januari 2019

Het gaat goed met Ursi, ze is nog steeds actief, maar ze wordt wel steeds dikker.

Jacqueline voelde een pup bewegen. Het wordt wat lastiger met het eten. Het eten moet meer verdeeld worden over de gehele dag. Het uitlaatrondje 's morgens neemt Jacqueline maar wat korter.

Het is goed te zien hoe zwaar Ursi nu is

Ursi ligt nog steeds graag naast Silke

De melkklieren en de tepels zijn al behoorlijk gegroeid.

De werpkist uit 2007

We maakten de werpkist zelf in 2007 voor de toen drachtige Esrah. De 8 pups werden er in geboren op 1 januari 2008. We hebben de werpkist zaterdag weer opgezet, in de hoop dat het na  twee keer een vergeefse dracht van Silke nu eens een keer wel goed mag gaan.

De doodligranden zijn gemaakt van eigen hazelaarhout. En de art-deco plankjes  om het schotje op te sluiten zijn van een oude stoel. Ook hebben we de kruiken van onze kinderen uit 1972 paraat gezet. We hebben de lamp getest, hij doet het nog.

Links achter is een stukje van de electrische plaatradiator te zien die ook al klaar staat.

We zijn voorbereid op de mogelijk komende vorst.

Echo 18 december 2018

Vandaag is het vier weken geleden dat Ursi is gedekt. Het perfecte moment om een echo te laten maken. En wel met succes. Er waren verschillende mooie ampullen te zien.

Dus Ursi is echt drachtig! We dachten het al omdat ze opeens lastig eetgedrag vertoont, dat deed ze niet toen ze schijndrachtig was.

En dan de grote vraag hoeveel het er zijn? Nou dat is toch lastig te zien. Wat gedurende de dracht ook kan gebeuren is dat een ampul sterft. Die wordt dan door de moederhond geresorbeerd.

 

Een mooie ampul op de echo

Ursi is gedekt

Op 20 november 2018 is Ursi gedekt door Hector (Obi One van de Sebastiaanshoeve). Er was een koppeling van ongeveer 20 minuten. Een maat voor hoe het gaat met de loopsheid en de eisprong enz. is de progesteron waarde van het bloed. Gedurende de loopsheid stijgt de progesteron waarde. De waarde wordt bepaald met een bloedmonster. Onze dierenarts heeft het daarvoor benodigde apparaat. Dus dat is regelmatig bloedprikken om te kijken hoe ver het is en of er gedekt kan worden.Maar ook heel belangrijk is het gedrag van de teef, want zelf weet ze het natuurlijk het beste. Wel ze stond als een huis. Ondanks dat de progesteron waarde misschien een beetje aan de hoge kant was, hebben we er toch vertrouwen in. Als alles goed gaat worden de pups omstreeks 18 januari 2019 geboren